2014. május 18., vasárnap

Burgonyás zsemle


Van egy német blog, amit gyakran olvasok :). Imádom csak a képeket nézegetni...csodálatosak! Tegnap itt találtam egy burgonyás zsemlének a fotóját, amibe beleszerettem. Gondoltam, próbáljuk meg...aha...persze, ez majd olyan kis egyszerű lesz...és végül is igen, eltekintve attól, hogy egy éjszakán át kell a meggyúrt tésztát pihentetni a hűtőben...:D Úgyhogy tegnap a krumplikat megfőztem, és békén hagytam. Este bezacskóztam és betettem a hűtőbe. Ma reggel, jó korán (úgy hét óra magasságában) nekiálltam a tésztát megcsinálni a következő hozzávalókból:

  • 255 gr főtt, lereszelt burgonya
  • 100 gr RL190 teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 150 gr BL55 finomliszt
  • 45 gr víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 gr friss élesztő
  • 1 teáskanál só

Azért ez a mennyiség nem tűnt első körben olyan soknak, de gondoltam nem olyan nagy baj ez, hiszen új a recept, ne vagánykodjunk itt annyira a mennyiségekkel...:D Mindent a dagasztógép üstjébe mértem, és annak rendje s módja szerint bekapcsoltam 1-es fokozatra...aztán átváltott a kettesre...de hát én azt látom, hogy ez a cucc csak nem akar összeállni...morzsalékos kissé (nagyon). Na, itt kellett volna türelmesnek lennem....és nem hozzáborítani még vizet...az volt a szerencsém, hogy megmértem a vizet, még kb. 45 gramm vizet tettem hozzá...persze, miután a burgonyából is kinyomódott a vízmennyiség, ezért egy olyan nyúlós, kenhető masszám lett...na, remek....:D...elkezdtem evőkanalanként még lisztet hozzáadni...de csak nem javult a dolog....így kikapcsoltam a gépet és nagyon kreatívan a mérlegre állítottam az üstöt, kiszámoltam, hogy hány evőkanál lisztet tettem eddig pluszban bele...Aztán megmértem egy evőkanál lisztet, így már grammban is tudtam, hogy mennyi az annyi...:D A kanállal beletett mennyiséget kiegészítettem gondolatban még egy teljes adaghoz valóra, és hozzátettem, plusz még pont 255 gramm főtt krumplim volt még, így azt is belereszeltem, és az összes többi hozzávalót, a víz kivételével (!!!) megdupláztam. Így most egy dupla adag burgonyás zsemle tésztája várja az estét, hogy holnapra tízóraivá váljon....:). Szóval megdagasztottam a tésztát, a kelesztőbe tettem és hagyom az éjszaka helyett napközben kelni (a hűtőben), úgy 8-10 órán át...mondjuk ez is olyan, hogy kinek milyen hosszú az éjszaka...aki későn kel és korán ébred, annak elég rövid :D.

Így nézett ki a tészta, mikor levettem a kelesztőtál tetejét:


 Mérleg segítségével egyforma darabokra vágjuk, gömbölyítjük, teljes kiőrlésű rozslisztben megforgatjuk:), sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és kb. 45-50 percig pihentetjük letakarva.



Kb. félidőben, 20-25 perc elteltével a sütőt 250 fokra melegítjük elő, és egy tálban vizet is teszünk be a sütő aljába, hogy a zsemléink gőzben tudjanak sülni :). Mielőtt a sütőbe tesszük a zsemléket, vágjuk be a tetejüket! :) 10 percig 250 fokon sütjük, majd vegyük ki a vizes edényt, a hőfokot vegyük vissza úgy 190 fokra és még 10-15 percig süssük, amíg szép piros lesz a teteje. Ha kész, akkor hagyjuk rácson kihűlni, és nem kell hozzá semmi, csak egy kis igazi VAJ. Mennyei lett! :)








5 megjegyzés:

  1. Elkészítettem ezt a zsömikét, illetve még kel, de már több mint egy órája, háát,elég lassan akar mozdulni, de azért növekszik :) Kicsit kevésnek találtam az élesztő mennyiségét, de mindent úgy csináltam ahogy leírtad, nem változtattam semmin. Majd jelentkezem mi sült ki belőle :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szila, szívesen elkészíteném ezt a zsömlét, mert imádom a rozsos kenyeret, de gyanús ez a 2-3 gr élesztő! Nem 2-3 dkg-ot akartál írni? Hiszen a rozs elég sűrű liszt és a burgonya is elég visszahúzós!Pláne, ha nem is meleg helyen keleszted.
    Nagyon csábító, gyönyörű a fahéjas, kakaós rózsád is! Üdvözöllek és várom válaszod: Mari

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, ugyan minden bizonnyal késői a válaszom, de mentségemre szóljon, hogy a blogspot ad-hoc mód küldi az értesítést :(. a 25 deka liszthez a két-három dkg élesztő egészen biztos, hogy sok. A hűtős kelesztésnél pont kevesebb élesztő is kell, mert van idje kelni. De amúgy mivel rég sütöttem, már nem emlékszem jól, simán lehet, hogy elírtam, de abban biztos vagyok, hogy nem két-három dkg friss élesztő kell....újra meg kéne sütnöm :D :D és kiderülne.

      Törlés
  3. Mindenki figyelmébe ajánlom, hogy a hivatkozott német nyelvű receptben a 2-3 g élesztő SZÁRÍTOTT élesztő, tehát így süssétek! Sajnos ez itt nem így szerepel és muszáj írnom, mert csak akkor fog az amúgy a belinkelt képen gyönyörű és biztosan finom zsemle sikerülni!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jelzést :). Megmondom őszintén, hogy olyan régen sütöttem már ezt a zsemlét, hogy nem nagyon emlékszem rá, hogy mennyi volt a friss élesztő. DE szerintem a 25 deka liszthez éjszakai (hosszú) kelesztéssel nem biztos, hogy rossz volt ez a mennyiség. Ki fogom próbálni és átjavítom, ha szükséges.

      Törlés