2014. május 17., szombat

Vaníliapudinggal töltött rácsos kifli

Michel Roux: Tésztavarázs c. könyve nagy kedvencem, sűrűn forgatom, nézegetem, olvasom és sütök is belőle...Miután egy halom akciós pudingport vettem, és tojásom is van bőven, gondoltam, kéne valami finomságot sütni...A könyvet lapozgatva a brióstésztára esett a választásom, de persze némiképp megvariáltam :D.

Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 2 dl 30%-os habtejszín
- 10 dkg vaj lereszelve
- 10 gr só
- 40 gr cukor
- 25 gr friss élesztő
- kb. 800 gr BL55 finomliszt

- 1 tasak vaníliás pudingpor (én a főzős verziót használtam, de jó a nem főzős is bele szerintem)

- tojásfény a kiflik lekenéséhez (kettő sárgája biztos kell, plusz két evőkanál tej és egy csipet cukor, ezeket jól elkeverjük és ezzel kenjük le a kifliket)

A liszt mennyisége azért kb., mert a könyv szerint 35 deka vaj kéne a tésztába és 70 ml tej. Na most nekem itthon csak 10 dkg vajam volt, így gondolkodás nélkül borítottam a 2 dl habtejszínt az üstbe...mikor elkezdte a tésztát keverni, dagasztani a masinám, már tudtam, hogy ez így nem lesz ok...kell még több liszt bele....de ugye ezt nem tudtam mérni...üres joghurtos pohárral raktam még hozzá a többit...így csak saccolni tudom a mennyiséget :D. A konkrét gramm helyett akár azt is írhatnám a hozzávalókhoz, hogy liszt: amennyit felvesz :D :D.

Az összes hozzávalót (a pudingpor és a tojásfény kivételével!) a dagasztógép üstjébe mérem, és egy lágyabb, de egyáltalán nem ragadós tésztát készítünk. Először azért ne rakjuk az összes lisztet bele, de az is előfordulhat, hogy kell még bele szórni picit....amikor már nem ragad a bödön falához, akkor jó. A kész tésztát kb. két órán keresztül kelesztjük szobahőmérsékleten. (A fázisfotók rossz minőségéért szorri, sajnos benti fénynél ilyenek a képek.)

A tésztát 14 egyenlő részre osztottam (nagyjából gömbönként 110 gramm) és gömbölyítettem, majd 10 percig pihentettem, hogy majd könnyebb legyen nyújtani.

A kis gömböckéket téglalappá nyújtottam (kb. 20x15 cm), majd a kisebbik derelyevágómat előkerestem a fiókból.

Kb. 1,5-2 evőkanál pudingot tettem rá úgy, hogy még fel tudjam hajtani és kicsit le tudjam nyomkodni a szélét, hogy ne buggyanjon ki a puding a kifliből.

Így nézett ki pudinggal megtöltve, lenyomkodva. Ezután feltekertem és tepsire tettem a kifliket.
Elkészítjük a tojásfényt: tojássárgánként hozzáadunk egy evőkanál tejet, elkeverjük és ezzel lekenjük a kifliket. Kb. fél órát pihentetjük, eközben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd mikor a sütőbe tesszük a tepsit, még egyszer lekenjük a kifliket. 
 180 fokon szépre sütjük a kifliket, rácson hagyjuk kihűlni és aztán jóízűen elfogyasztjuk! :D



 Ilyen lett belül...olyan, mintha kevés puding lenne benne...pedig nem....


2 megjegyzés: