2015. február 1., vasárnap

Sajtos perec, sajtos rúd


Ezer és egy évvel ezelőtt Márti barátnőmnél sütöttünk a gyerekek valamelyik iskolai rendezvényére ilyen kis sajtos pereckéket. Nagyon utáltam, mert egyesével kellett kinyomkodni, kipiszkálni a rugós formából, a maradékokat összegyúrni, újra kinyújtani, kiszúrkálni, stb. Sokáig emlegettük ezt a sütögetős délutánt, az biztos :).

Valamelyik nap a piacon csavarogva a szemem elé került egy ilyen rugós pereckiszúró....az összes emlék ellenére megvettem, mert azért mégis lennie kell egy ilyennek is a fiókban, soha nem lehet tudni...:).

A neten keresgéltem recepteket...azt tudtam, hogy nem élesztőset szeretnék, mert nem akarom, hogy eldeformálódjon sülés közben. Marad a sütőpor vagy a szódabikarbóna...a sokadik keresés közben találtam rá erre a receptre, Andi konyhájában.

Hozzávalók:
- 400 gr liszt
- 250 gr margarin
- 1 csomag sütőpor
- 2 teáskanál só
- 200 gr reszelt sajt (plusz a tetjére is)
- 3-4 evőkanál tejföl

 A hozzávalókat tegyük a késes aprítónkba, párszor forgassuk meg, majd tegyük át a dagasztógépbe és kevertessük el alaposan :), gyúrható, de nem túl lágy tésztát kell kapjunk, amit aztán nyújtsunk 4-5 mm vékonyra, szaggassuk ki a perecformával (vagy vágjuk keskeny csíkokra), kenjük le felvert tojással és szórjuk meg sajttal (amúgy szerintem szórhatjuk mákkal, szezámmal, köménnyel, nigellával is...).

Előmelegített sütőben süssük addig, míg kicsit piros lesz. (Én kb. 200-220 fokon sütöttem, nagyjából 15 percig.)

Nagyon finom, nem lehet abbahagyni, egész biztos vagyok benne, hogy többször fogom elkészíteni :).


1 megjegyzés: