2010. november 30., kedd

Pita

Limaránál lábatlankodtam és ott találtam rá a pita receptjére és egyszeriben bevillant, hogy anno középiskolásan mennyi pitát/falafelt ettünk mi ebédszünetben a Keletinél.....

Pita tészta:
  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 dkg liszt (grahamliszt)
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 8 egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, hagyom 5-10 percig pihenni. Ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak, így könnyebb nyújtani őket. Ovális vagy kerek formákat készítek belőlük, olyan 2-3 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt 220 fokra. A sütő rácsán sütöm őket, nem tepsin, egyszerre 2-3 darab fér el. 5-6 perc sütés elég nekik.

Öntet:
  • 2 pohár joghurt
  • csipet só
  • bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • citromlé ízlés szerint
  • apróra vágott petrezselyemzöld, korianderzöld
  • chili, aki szereti
  • lilahagyma vékonyra karikázva (aki bírja)
A húst és a zöldségeket azért nem írom le, mert egyrészt egyértelmű, másrészt egye mindenki ízlése szerint elkészítve.

Ha jól emlékszem még, valamiféle csicseriborsó gombóckákkal ettük mi a pitát régesrégesrégen.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése