2010. november 20., szombat

Pelmenyi

A héten a véletlenül belepillantottam a Vacsoracsatába, és pont Ábel Anita főzött orosz kajákat, és köztük volt a pelmenyi is....rögtön eszembe jutott, hogy van nekem egy kedvenc barátnőm, akik nagyon sokat éltek kint, és hát náluk is ettem én ilyen töltött batyukákat..........így rögtön elkezdtem a kutatómunkát, hogy hol is szerezhetnék ilyen formát be, és hogy milyen receptek vannak.....

Találtam is egyet, amit ma elkészítettem, és bátran állítom, hogy jól sikerült, annak ellenére, hogy elég macerás meló.

Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg darált hús (vegyesen disznó és marha), 1 kis fej hagyma, só, bors, fokhagyma

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 4 tojás

Továbbá elengedhetetlen eszköz a forma, aminek a segítségével igencsak megkönnyíthető a munkák, egyszerre 37 db batyukát lehet készíteni vele.




Elkészítése:
A darált húst összekeverjük a durvára őrölt fekete borssal, a finomra reszelt hagymával, sóval és egy kis fokhagymát is tehetünk bele, ha ez megvan, kicsit pihentessük a tölteléket, míg elkészül a tészta. A tésztához 40 dkg liszthez 4 db tojást használunk, ezt is pihentetjük kicsit. A tésztát négy részre osztjuk, és mindegyik kis bucikát kb. akkorára nyújtjuk, mint amekkorát a forma megkíván. A kis mélyedésekbe kiskanál segítségével halmocskákat rakunk, majd egy másik, szintén kinyújtott tésztalappal befedjük, finoman rányomkodjuk, és sodrófa segítségével átnyomjuk a lyukon a tésztát.

Forrásban levő, sóval, egész borssal és babérlevéllel ízesített vízbe dobáljuk a batyukat, és készre főzzük.

Tálaláskor a tányér aljára vajat teszünk, arra szedjük a forró, kifőtt batyukat..........ízlés szerinti szósszal tálaljuk és jó étvággyal elfogyasztjuk. Mi kis ecettel és tejföllel ettük. Még a vendégkislánynak is ízlett, aki nálunk volt:)))).




3 megjegyzés: