2014. június 3., kedd

Rozs- és hajdinapelyhes kenyér

Teljes kiőrlésű rozslisztből készítettem hétvégén öregtésztát. Ma kellett már megint kenyeret süssek, és mivel szeretem, ha kicsit más időnként a kenyér, és mert van egy csomó magom, pelyhem itthon, a rozspehelyre és a hajdinapehelyre esett a választásom :). Nagyon finom kenyér sült ezekkel a pelyhekkel! Bátran ajánlom mindenkinek!

És akkor a hozzávalók:

- 250 gr öregtészta (teljes kiőrlésű rozslisztből)
- 500 gr BL80 kenyérliszt
- 5 evőkanál rozspehely
- 2 evőkanál hajdinapehely
- 2 kk só
- 2 ek olaj
- 10 gr FRISS élesztő
- kb. 400 ml víz

A pelyheket 200 ml felforralt (és még forró) vízzel leöntjük, lefedjük egy tányérral, és hagyjuk, hogy felszívják a vizet. Addig a többi hozzávalót mérjük a dagasztógép üstjébe. Mikor a pelyhek is megszívták magukat, öntsük a többi hozzávalóhoz és indítsuk el a gépet. A második 200 ml vízzel óvatosan bánjunk, és inkább apránként adjuk a tésztához (és még az is előfordulhat, hogy plusz kell még majd víz...szóval, csak óvatosan!). Nagyon finom, sima tésztát kell kapnunk, inkább kicsit feszesebb legyen, ha hangyányit keményebbnek érezzük, inkább az a jó. Tegyük kelesztőtálba, hagyjuk kelni. Fél óra múlva gyúrjuk lazán át, majd további 10-15 percet pihentessük, majd formázzuk meg és mehet is a sütőedénybe.

 
 Mielőtt a tetejét rátesszük, kicsit spricceljük le belülről. 40-45 percig kelesztjük ismét, vagy míg a duplájára nő.

  

A sütőt közben melegítsük elő 230 fokra, és mielőtt a kenyeret betesszük sülni, vágjuk be a tetejét (ha jól kelt meg a tészta, azonnal szét fog nyílni és csodásan látszik a tészta belseje),




spricceljük be vízzel a kenyeret is és a sütőtál fedelét! Kb. 30 percig süssük ezen a hőfokon, majd vegyük vissza úgy 200-210 fokra és süssük tovább szépre. Akár le is lehet venni a fedőt, vagy ki lehet venni a sütőedényből és a rácsra visszatéve sütni.

Ha kisült, akkor tegyük rácsra, spricceljük meg hideg vízzel

 

 és hagyjuk kihűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése