2010. december 29., szerda

Egyéb forralt bor változatok

A forralt bort általában a karácsonyi szezonnal asszociáljuk, mivel a karácsonyi vásárok nélkülözhetetlen itala. Azonban egy bögre finom, fűszeres, forró bor jól esik a többi hideg, téli napon is, vagy téli sportolás (korcsolyázás, síelés) alatt is remekül felmelegít. Természetesen sokkal olcsóbb úgy, ha magunk készítjük el az italt, amit egy termoszban könnyen magunkkal vihetünk szabadtéri, sport programokra. Mivel az egyik legnépszerűbb téli ital, így rengeteg verzió és forralt bor recept létezik – íme néhány tuti finom:
Tippek

- A forralt bor név meglehetősen félrevezető – ugyanis pont az a lényege az italnak, hogy nem szabad felforralni! Csupán felmelegítjük, miközben folyamatosan kevergetjük is!

- Létezik fehér és vörösboros forralt bor is – bár a vörösborból készült verzió a klasszikus. Hagyományosan a megsavanyodott, vagy kissé romlott borból készítettek forralt bort (fűszerekkel és mézzel újra iható lett), manapság minőségi borból készítjük. Valóban fontos, hogy aránylag jó minőségű, gyümölcsös ízű vörösbort alkalmazzunk – de azért nem szükséges szuper finom, díjnyertes bor sem ! Tökéletes fajta pl a Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Chianti stb…

- Egyszerű változat az, az ha egy készen vásárolt fűszerkeverékkel felfőzzük a bort – ezt már csak cukorral kell édesíteni, és feldobható néhány szelet naranccsal és citromkarikával. A fűszerkeverék lehet a bolti filteres vagy a vásárokban árult muszlinbatyus.

- A forralt bor ideális téli parti ital, ha narancslével vagy áfonyalével kombináljuk, akkor sokkal gyengébb is. Készítsünk azonban sokat, mert nagyon hamar és gyorsan elfogy!

- A forralt bor legalább 20 percig hagyjuk a meleg tűzhelyen, hogy az ízek összeérjenek.

- A forralt bor előre elkészíthető, és tálalás előtt könnyen felmelegíthető.

Gyömbéres forralt bor

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2/3 csésze méz, ¼ csésze brandy, 3 db fahéjrúd, 2 tk gyömbérpor (vagy 1tk frissen reszelt)

Elkészítés: egy lábasba összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.

Narancsos forralt bor

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 7 dl víz (vagy narancslé),1 narancs szegfűszegekkel összeszurkálva, 1 narancs szeletelve, 1 citrom szeletelve, 3 ek cukor (vagy méz), 1 db fahéjrúd, 1 tk gyömbérpor, 2 ek narancslikőr

Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasban forráspontig melegítjük, közben kevergetjük.

Glühwine

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 2 db fahéjrúd, 16 db szegfűszeg, 2 ek méz (vagy fél csésze cukor), 1 pohár víz, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék,1 narancs

Elkészítés: a narancsot 8 szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A vizet, mézet és fűszereket felmelegítjük, hozzáadjuk a narancs szeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük. Kb 1 órán át pihentetjük, tálalás előtt felmelegítjük.

Tipp: brandy-vel lehet gazdagítani

Glögg

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, O.5 L brandy vagy vodka, 10 kardamom mag, 1 fahéjrúd, fél narancs héja, 15 dkg cukor

Opcionális: 5 db szegfűszeg, fél csésze mazsola, fél csésze mandula, 5 db aszalt füge

Elkészítés: a hozzávalókat nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig rotyogtatjuk – nem szabad forrni!

Tipp: még alkoholosabb lesz, ha adunk hozzá fél liter portóit is – de ne feledjük, a glögg erősebb, mint a norl forraltbor!


1 megjegyzés:

  1. Tök jó receptek, biztos finom lehet brandyvel. Ha te is bor rajongó vagy, ez az oldal Neked is hasznos lesz http://minu.me/-vinopedia

    VálaszTörlés