2010. december 29., szerda

Sárga túró

A januári Príma konyhában az egyik receptnél hirtelen régi emlékek villantak be. Ez a recept a "sárga túró" volt. Emlékszem, hogy az én drága nagymamám csinált ilyet. Előttem van, ahogy készítette, ahogy kinézett a kész túró, de az ízére csak halványan emlékszem, bár biztos vagyok benne, ha most megkóstolhatnám, minden emlék újra előjönne.

Elkezdtem kutakodni a neten, gugli a barátom jelszóval és rengeteg információt találtam a sárga túróról, bár elég vegyesen...az biztos, hogy Szabolcsban csinálják legfőképp és húsvétkor és hogy ez némiképp édes túró........édes......eddig három receptben háromféleképpen láttam..........hol egy ek cukor, hol három ek cukor, hol a három ek cukor mellé még egy tasak vaníliás cukrot is tesznek....az édes változatát a húsvéti sonka mellé szokták tálalni, de talán a mama nem csak húsvétkor készítette......holnap fel is hívom és kifaggatom erről....és mintha némi mazsola is rémlene......Találtam sós változatát is a sárga túrónak.


Az én változatom (Én mindig ezt készítem :):

- 1 l tej
- 10 db tojás
- 4 tasak vaníliás cukor
- 2 mokkáskanál só
- mazsola (szándékosan nem írok mennyiséget, kinek-kinek ízlés szerint...én szeretem, ha viszonylag sok van benne) :)

Elkészítése: 
Én a tejet a mikróban mindig addig melegítem, míg majdnem forr, utána rakom csak a tűzhelyre (így minimális az esélye, hogy odaég), beleszórjuk a vaníliás cukrot és a sót és megvárjuk, míg rendesen felforr. Ekkor beleöntjük a nagyjából felvert tojásokat (ha szeretnénk, hogy látszódjon benne a fehérje, akkor tényleg csak annyira kell felverni, hogy a sárgáját keverjük el. Az egészet lassú tűzön kavargatva addig főzzük, míg elválik a savótól. Ekkor sajtkendővel kibélelt tésztaszűrőn lecsepegtetjük, lógva hagyjuk legalább egy éjszakán át, alá tálat teszünk, hogy felfogjuk a savót. Mert ez a savó értékes kincs, isteni kalácsot lehet vele sütni, úgyhogy vigyázzunk rá! :)

Ha kész a túrónk, kivesszük a szűrőből (amit egyébként menet közben kicsit formálhatunk is, kézzel is rásegíthetünk arra, hogy minél több savó távozzon belőle...), becsomagoljuk és mehet is a hűtőbe, onnan pedig a húsvéti reggeli, vacsora mellé...vagy akkor ehetjük, amikor nekünk tetszik..függetlenül az ünneptől is akár.





Sós verzió:
Hozzávalók:
  • 1⁄2 l tej
  • 5 db tojás
  • 1 kiskanál
  • 1 kávéskanál őrölt fehér bors
  • 1 kávéskanál ételízesítő
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2 db újhagyma zöld szára
Elkészítés: A tejet felforraljuk, beleöntjük a felvert tojásokat, sót, fehér őrölt borsot, ételízesítőt, apróra vágott fokhagymát, és kis lángon állandóan keverve addig főzzük amíg túrós nem lesz, ekkor az apróra vágott hagymaszárat is hozzákeverjük. A savót leöntjük róla, és gézbe kötjük (jó erősen megcsavarjuk), egy éjszakán át fellógatva hagyjuk kicsöpögni. Másnap szeletelhető lesz. Állaga a sajthoz hasonlít.

Édes változat:
Hozzávalók: 1 l tej, 10 tojás, 1 (vagy 3) ek cukor, 1 kk só

Elkészítése: A tejet nagyobb lábosban felforraljuk. Amíg felforr, addig a tojásokat megsózva, cukrozva felverjük és a gyöngyöző tejbe öntjük. Ettől kezdve lassú tűzön folyamatosan keverjük, amíg a fehérjék össze nem túrósodnak és a savótól el nem válnak. Ha szépen elválik, levesszük a tűzről és tiszta vászonkendőbe vagy konyharuhába öntjük. Aztán átlósan összecsomózzuk a kendő 2-2 sarkát és csepegni akasztjuk a túrónkat éjszakára. Ujjhegynyi vastag szeletekre vágjuk, ez a sárga túró elmaradhatatlan része a húsvéti asztalnak (ez a recept Polgár Zoltán villányi borásztól való).

A köv. receptek a http://flat-cat.hu/tag/szabolcsi/ oldalról valók:

Kandírozott citromhéjas-gyömbéres változat
Hozzávalók:
  • 1 liter zsíros tej (nem féltartós, nem UHT)
  • 11 nagy, L méretű tojás
  • 5 dkg kandírozott citromhéj (apró kockákra vágva)
  • 5 dkg kandírozott gyömbér, apró kockákra vágva
  • 4-5 cm lereszelt gyömbérgyökér kinyomkodott leve (vagy 2 tk szárított, őrölt)
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
Elkészítése:
A tejet elkezdjük melegíteni, majd ha már langyos, hozzákeverjük az elhabart tojásokat, a gyömbér levét és a citromhéjat. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg összeugrik, a túrószerű rész kicsapódik és különválik a savó. Hozzákeverjük a kandírozott citromhéjat és gyömbért, továbbá a cukrot. Textilpelenkával/sűrű szövésű textillel bélelt szűrőbe öntjük, majd a textil széleit felemeljük, összecsavarjuk, és egy fakanál nyelére kötjük. A fakanálnál fogva felakasztjuk a gömböcöt egy tál fölé, majd ha kihűlt, a hűtőbe kerül egy éjszakára, vagy amíg az összes savó ki nem csepeg belőle. Ez szintén desszert, nem annyira a sonka mellé van.

Sós-tormás-újhagymás
hozzávalók:
  • 1 liter zsíros tej (lehetőleg házi, de semmiképpen nem UHT)
  • 10 tojás, L méretű (vagy 11 M méretű, 12 S méretű)
  • 10 dkg főtt combsonka
  • 3-4 szál újhagyma (egy kis csokor)
  • 2 ek friss torma reszelve
  • 2 ek cukor
  • 2 tk só
A tejet elkezdjük melegíteni, és ha már langyos, hozzákeverjük az elhabart tojásokat. Folyamatos kevergetés mellett kis lángon addig melegítjük, amíg a massza összeugrik, a savó különválik a többi, túrószerű résztől. Ekkor hozzáadjuk a reszelt tormát, a nagyon finomra aprított sonkát és újhagymát, alaposan átkeverjük, majd sűrű szövésű textillel/textilpelenkával/muszlinnal bélelt szűrőbe öntjük. A textil széleit összecsavarjuk és fakanál nyelére kötjük. Egy mély tál fölé akasztjuk a gombócot, és a hűtőbe kerül, amíg az összes savó le nem csepeg belőle (azaz minimum egy éjszakára).

Holnap beszerzek bocitejet és kipróbálom ezt a sárga túrót.....hogy melyik verziót, nem tudom, azt viszont igen, hogy nagyon fog tetszeni.........jó lenne, ha itt lenne a mama és megkóstolná és véleményt mondana róla......kár, hogy ahhoz messzi van, hogy kóstolót vihessek neki...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése