2010. december 19., vasárnap

Mézeskalács - az IGAZI


Nagyon régen volt egy Praktika magazinos mézeskalács-receptem, úgy emlékszem, hogy az is jó volt, de elkavartam valahova, így muszáj volt vmi TUTI recept után nézni. Rengeteget találtam, sokat ki is próbáltam, és aztán megmaradt EZ, amit soha semmire le nem cserélnék. Minden évben ebből sütünk a gyerekekkel, sőt az iskolában és az oviban is ezt a receptet használják:). Mivel sokan kérték, hogy küldjem el nekik, úgy gondoltam, hogy inkább felteszem ide!


FINOM KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS

Hozzávalók: 1 kg liszt, 30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 egész tojás, 25 dkg méz, 2kk őrölt gyömbér, 2 kk őrölt szegfűszeg, 1 kk őrölt narancshéj, 2 kk őrölt fahéj, 3 kk szódabikarbóna

A lisztet a szódabikarbónával keverjük össze alaposan; a mézet a fűszerekkel főzzük össze, adjuk hozzá a margarint és hagyjuk az egészet kihűlni. Keverjük a cukrot a felvert tojásokhoz. A szódabikarbónás lisztet + fűszeres mézet + cukros tojást gyúrjuk jól össze, majd éjszakára (természetesen letakarva) tegyük a hűtőbe.

Sütés: lisztezett deszkán (szilikon lapon) nyújtsuk vékonyra, szaggassuk a kívánt formára, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe (nem árt a jobb minőségű sütőpapír, különben ráragadhat) és forró sütőben süssük, míg szép piros nem lesz. Kb. 3-4 perc, de nézzük folyamatosan, mert nagyon-nagyon hamar megsül.

Kis extra: az "üveges" mézeskalácsot úgy készítsük, hogy a kiszaggatott forma közepét egy kisebb formával kivágjuk, sütőpapírra helyezzük (na ide aztán tényleg kell a tuti sütőpapír), beletesszük a tepsibe, és a lyukba durvára tört keménycukorkát teszünk. Ezt is a szokásos módon kell sütni, de miután kivettük a tepsiből, hagyjuk teljesen kihűlni, míg a cukor megszilárdul. Nem jó apróra tört cukorkát használni, mert akkor nagyon habos lesz a cukor és nem lesz szép a végeredmény.

Díszítés: cukormázzal "írjunk rá. A cukormázat 1 tojás fehérjéből felvert kemény habjából és 25 dkg nagyon finom porcukor hozzáadásával készítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése