2010. december 19., vasárnap

Tésztában sült gyümölcsös szűzpecsenye


Ez a recept egy régebbi Príma konyha újságból köszönt rám, és azt akarta, hogy ő legyen a karácsonyi vacsora fő fogása. Bízom benne, hogy jó is lesz, mert a kép alapján nagyon megtetszett:))))))), időm nincs rá, hogy előbb kipróbáljam, úgyhogy 24-én este lesz a premier!!

Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) fagyasztott vajas-leveles tészta, 1 dundi, kb. 50 dkg-os sertésszűzpecsenye, fél evőkanál só, 4 evőkanál olaj, 50-50 dkb alma és körte, 5 dkg vaj, 3 csapott evőkanál cukor, 10-10 dkb aszalt sárgabarack és szilva, 5 kg mazsola, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 6 vékony szelet húsos szalonna, a tészta nyújtásához liszt, a tészta lekenéséhez 1 tojás

A tésztát a mélyhűtőből kivesszük, hogy felengedjen, mire mindent előkészítünk. A húst megmossuk, leszárogatjuk és vágódeszkára fektetve a tetején lévő vékony fehér hártyáját lefejtjük. Ezután besózzuk és a megforrósított olajban körös-körül megpirítjuk. Ezután előmelegített sütőbe toljuk és közepesnél nagyobb lánggal (220 fokon, légkeveréses sütőben 200 fokon) 10 -12 perc alatt elősütjük. Ha kész, félretesszük, de a sütőt bekapcsolva hagyjuk. Az almát és a körtét meghámozzuk, a magházuk nélkül 1,5 centis kis kockákra vágjuk, majd az olvasztott vajra dobjuk. A cukorral ízesítjük és lefedve, kis lángon 10 percig pároljuk. A tűzről levéve a félbevágott aszalt gyümölcsöket, a mazsolát és a zsemlemorzsát is belekeverjük. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 30x40 cm-es lappá nyújtjuk, a szalonnát keresztben ráfektetjük és a gyümölcsös massza egymarmadát egyenletesen ráhalmozzuk. Az elősütött szűzpecsenyét a közepére fektetjük, majd a maradék gyümölccsel szépen "betapasztjuk". A felvert tojással az egészet lekenjük, majd a tésztát alulról is, felülről is a közepére hajtjuk; akkor jó, ha a gyümölcsös pecsenye fölött, pont középen összeér. Tepsire tesszük úgy, hogy alul legyen az az oldala, ahol a hajtás van. Felvert tojással körbekenjük, villával megszurkáljuk és ugyanolyan forró sütőben, mint a hús előkészítésénél, 25 percig sütjük. Kisujjnyi vastagon fölszeletelve, melegen, hidegen egyaránt nagyszerű.


Én még arra gondoltam, hogy talán illene hozzá egy finom almaszósz (receptje a köv. bejegyzésben).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése