2010. december 29., szerda

Házi sajt II..

Házi sajt

Hozzávalók:

2l tej
½ citrom leszűrt leve, vagy 2-3 evőkanál természetes ecet, vagy 200ml joghurt
2.5 dkg só/l tej

A tejet egy nagy lábasban, időnként megkeverve felforraljuk lassú lángon. Forrás közben hozzáöntjük a savanyító anyagot, sót. Nem keverjük meg, magától ki fog csapódni egy túrószerű fehér réteg, és csomókban összegyűlik, a savó pedig szép sárgászöld színű. Amennyiben még fehér tejes színű, még egy kis savanyító anyagot öntsünk hozzá. Ha fűszerezni szeretnénk, akkor azt is most tegyük (fűszerként használhatunk: zöld fűszereket, metélőhagymát (snidling), petrezselymet, kaprot, fokhagymát, pritamin papripát, köménymagot, diót. Meg is füstölhetjük, de készíthetünk belőle sós lében érlelt sajtot is. Színezhetjük sáfránnyal vagy kurkumával, akkor sárga színű sajtunk lesz.)Néhány percnél tovább (kb. 5 perc lassú forralás) ne főzzük, mert kemény lesz a paneer. Közben egy nagyobb szűrőkanalat kibélelünk gézzel, vagy muszlinnal. Amikor tökéletesen különvált a savó és a túró leszűrjük, a ruhának összefogjuk a sarkait megtekerjük, vagy összekötjük, és egy nehezéket teszünk rá. A leszűrt savóval telt kancsót szoktam használni, mert ez ilyenkor kéznél van. Ebből a tejmennyiségből a minőségétől és a préseléstől függően 200-250g paneer készíthető.

A paneer felhasználása igen sokrétű lehet, és a megszokott recepteken kívül a fantáziánk messze szárnyalhat vele. Fogyaszthatjuk önmagában felszelve, mint bármely sajtot.

A keletkezett savó rendkívül finom és üdítő ital, különösen melegben. Tehetünk hozzá kevés mézet, kardamomot, és rózsavizet, ezek a savó savanykás alap ízét tökéletesen kiegészítik.


Eredeti cikk: http://valodisafrany.blog.hu/2010/12/04/paneer_hazi_friss_sajt_keszitese#ixzz19XVAFtHz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése