2014. április 19., szombat

Az én sárga túróm

A nagymamám mindig csinált ilyet húsvétkor, és úgy emlékszem, hogy nagyon szerettem. Aztán jóideig nem ettünk ilyet, mert anyu viszont utálja, így nem is készített....Pár éve csinálom én is újra, és meg kell mondanom, hogy sikerült azt az ízvilágot visszaidézni, amit és ahogy a mama csinálta:). Legalábbis, ha jól emlékszem:).

Nagyon fontos a jó minőségű, friss tej! Persze jó a bolti tejből is, de a háziból még finomabb lesz...kell még hozzá rengeteg tojás, mazsola, vaníliás cukor, egy tiszta pelenka (a régi, hagyományos - textil), spárga, fakanál, tál....ja és a lábos, amiben készül:)

Hozzávalók:
- 1 liter friss házi tej
- 10 db házi tojás
- mazsola ízlés szerint
- 3 tasak vaníliás cukor (természetesen ízlés szerint lehet többet is beletenni)

A tejet odatesszük főni kis lángon, amikor gyöngyözni kezd, beleöntjük a felvert tojásokat (a mama azt mondta, hogy nem kell nagyon szépen eldolgozni, ha szeretnénk látni a fehérjéket is benne...), amikbe a cukrot és a mazsolát is belekevertük. Gyakori kavargatás mellett egy idő után elválik a tojástól a savó. Amikor ez megtörtént, egy szűrőt kibélelünk egy tiszta pelenkával, a szűrő alá egy tálat teszünk, mert a savó még fog kelleni nekünk (pl. a húsvéti kalácsnál), és leszűrjük a túrót. Batyut kötünk a csomagból és egy fakanálra lógatva kicsepegtetjük a felesleges savót még, ha már nem csepeg, akkor jó szorosra megtekerjük a gombócunk tetejénél a pelenkát és még további savót préselünk ki, majd ha már úgy érezzük, hogy nagyjából az összes savót kinyomtuk, akkor egy zsinórral kössük el a pelenkát, hogy gombóckánk jó szorosan legyen és megtartsa formáját. Egy idő után tegyük egy tálkába, pelenkával együtt és mehet a hűtőbe, ha pedig alaposan kihűlt, tegyük át egy zacsiba. És már nem bírunk magunkkal, kóstoljuk meg :D :D. Nekem nagyon ízlik:), remélem, Nektek is fog!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése