2014. április 17., csütörtök

Tökmagos kovászos kenyér

 

A KataFakanala fb oldal felhívásának és a Batha-Porta felajánlásának köszönhetően részt vehettünk egy kis játékban. Regisztráltunk az e-mail címünkkel és vártuk, hogy a szerencsés Kanálkák közt lehessünk, akik kipróbálhatják a Batha-Porta maglisztjeit. A feladatunk csupán az volt, hogy amiket készítünk a lisztekkel, dokumentáljuk és írjunk egy kis szösszenetet róluk.

A MÁSODIK magőrlemény, amit kipróbáltam, az a tökmag volt. A színe az valami mesés volt a többi, barna őrlemény közt, és amikor kibontottuk.....na, az szintén maga volt a csoda. Isteni, friss tökmag illat.......rögtön tudtam, hogy kenyér lesz belőle, mégpedig kovászos :).


Tökmagliszt: A  zsíros tökmagból hagyományos sajtolással kisajtolják az olajat, a fennmaradó anyagot  kiváló teljesítményű őrlőgépekkel őrlik finomra. Csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét. Kiemelt élettani szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban gazdagabb tökmagliszt ajánlható „erőkenyerek”, magasabb protein- és nyomelemtartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében. Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végző férfiak, várandós- és szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére is. Zsírszegényített formájából adódóan alkalmazható szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is.

A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Nagyobb magnézium-bevitelre van szükség erőteljes szellemi vagy fizikai igénybevételnél, gyors növekedési fázisokban, terhesség idején és bizonyos betegségek fennállása alatt, a hiányának olyan tünetei vannak, mint például ingerlékenység, izomfájdalmak és -húzódás. A magnéziumhiányt okozhatja például a krónikus stressz, a mozgáshiány, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, és bizonyos élvezeti cikkek (például a cigaretta, az alkohol és a drogok) is.

És akkor a kenyérkém hozzávalói:

- az összes kovász (előző nap este a hűtőből vegyünk ki az alvó kovászunkból 7-8 dekányit, etessük meg 10 deka teljes kiőrlésű rozsliszttel és 10 dkg vízzel, keverjük alaposan el, és tegyük mondjuk a mikróba, hogy állandó hőmérsékleten legyen és jól fel tudjon habzani :))
- 2 tk só
- 2 ek olívaolaj (ha van tökmagolajunk, bátran használjunk azt)
- 2 ek kalciton
- 400 gr BL80 kenyérliszt
- 100 gr tökmagliszt
- durvára aprított tökmag, esetleg még egyéb magkeverék
- kb. 3 dl víz (óvatosan öntögessük a folyadékot a liszthez...a 2.5 az tuti, onnantól kezdve apránként adagoljuk...)(ha nem vagyunk teljesen biztosak a kovászunk aktívságában, hozzáadhatunk még 1 dkg friss élesztőt)



A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérjük és megdagasztatjuk a tésztát. (Ha fotózni lehetne a tökmagliszt illatát....hmmmmmmmmmmmmmm....) Kelesztőtálba tesszük, és hagyjuk megkelni, majd utána megformázva még pihentetjük egy órácskát.Sütés előtt bevágjuk tetszőlegesen, megspricceljük vízzel, megszórjuk tökmaggal és  kb. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd szépre sütjük.


 

Tapasztalat: mind illatában és mind ízében tökéletes!!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése