2014. április 8., kedd

Veknik

Valamelyik nap olvastam, hogy a kenyér 1 kg alatt nem is kenyér. Úgyhogy én most vekniket készítek. Mégpedig úgy, hogy 25 dkg öregtésztához (ami fele-fele arányban bl80 kenyérlisztből és teljes kiőrlésű búza kenyérlisztből készült) hozzáadtam még 20 dkg bl80 kenyérlisztet, 15 dkg teljes kiőrlésű kenyérlisztet, 5 dkg rozslisztet és másfél evőkanál lenmaglisztet. Ment még bele a szokás módon 10 gr élesztő, 2 kiskanál só, 2 evőkanál olaj és egy evőkanál pörkölt hajdinapehely. Ja, és kb. 2.9 dl víz...lehet, hogy kevesebb, nem is tudom...csak öntögettem....mindenesetre a 2.5 az a tuti, és utána apránként töltögessük még az üstbe :D. Miután a dagasztógép jól elvégezte a dolgát, tegyük át a tésztát a kelesztőtálba, majd hagyjuk magára letakarva megkelni a duplájára. Kb. félidőtájt kicsit gyurmázzuk át, majd mehet vissza pihenni. Ha megkelt, akkor formázzuk őket, tegyük tepsire és takarjuk le konyharuhával, kb. 15 perc után vágjuk be a vekniket, további 10 perc pihi után mehet is a 230 fokra előmelegített, előgőzösített sütőbe :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése