2014. április 19., szombat

Házi tejből mit készíthetünk...

ALUDTTEJ KÉSZÍTÉSE:  Aludttejet NYERS, FELFŐZETLEN TEJBŐL TUDSZ KÉSZÍTENI, simán beletöltöd bármibe és lefeded (nem kell légmentesen) és elfelejtkezel róla másfél napig, most a melegben egy nap alatt is meg tud savanyodni, vastagodni. Utána behűtve igazán finom.
JOGHURT, KEFIR: Joghurtot, kefirt a melegített, de nem felfőzött (!!) tejből tudsz készíteni, viszont mindkettőhöz kell oltóanyag, ami első alkalommal lehet egy élőflórás joghurt.
 Joghurtnak,a tejet melegítsd fel 40 fokra (langyomeleg) majd kavarj hozzá egy pl. Bakony joghurtot, majd poharakba/befőttesüvegbe töltve tedd, csavard rá a tetőt,és mlegben tartsd legalább egy napot. Ebben a dunsztban egy nap alatt fermentálódik. Utána már értelemszerűen ezzel olthatod a köv. adagot.
Kefírnek a tejet a japán kristálygombával lehet oltani pl.

TEJFÖL, TEJSZÍN: Ha zsíros a tej ,és nem főzöd fel rögtön,hűtőben kb. másfél napig tarthatod,úgy,hogy ne savanyodjon. Ilyenkor én pl. a tetején összegyült tejszínt letöltöm róla. EZ ugyanaz a friss tejszín amit a boltban lehet kapni. Ha ezt a tejszínt hagyom utána állni meleg helyen kb. egy napot, tejfőllé vastagodik.

VAJ: Ha a tejszínt betöltöd egy műanyag flakonba,adsz hozzá csipet sót,és jó fél órát csá-csá-csá-zol vele,vagyis rázogatod,kicsapódik belőle a vaj. Ugyanolyan mint ami a boltokban van,csak nincs agyonvizezve.

TÚRÓ: Túrót úgy tudsz készíteni,hogy a savanyútejet felforralod,majd amikor kicsapódik teljesen belőle a savó,akkor szűrőben,dupla gézen lecsurgatod,és kész is van a friss túró.
Ha ebbe a túróba teszel vajat,sót,csipet szódabikarbónát,majd kislángon kavargatva főzöd,kb. 5 perc alatt összeáll sajtnak,ez a hagyományos trappista típusú sajt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése